Bejelentkezés Facebook-kal…

Bejelentkezés Facebook-kal…

login-with-facebook

Manapság már szinte bárhová regisztrálhatunk a Facebook, Google vagy jellemzően Twitter fiókunkkal. De miért is jó ez nekünk, ha egyáltalán jó?

Mindenkivel megesett már, hogy letöltött egy alkalmazást gyorsan használni szerette volna, viszont elsőnek regisztrálni kellett. Ilyenkor jellemzően két lehetőség van, vagy megadjuk az e-mail címünket, kitalálunk egy felhasználó nevet, megadjuk születési dátumunkat és még számtalan személyes adatot, vagy használhatjuk valamelyik közösségi oldalon megadott adatainkat, így lényegében egyetlen kattintással regisztrálhatunk is a szolgáltatásra. Sőt, még külön jelszót sem kell megjegyeznünk. Ez egy rendkívül kényelmes megoldás, viszont gondoljuk csak át még egyszer!

Amikor így regisztrálunk, megjelenik egy ablak, amelyben az alkalmazás hozzáférést kér bizonyos adatainkhoz. Ez jellemzően – teljes nevünkön kívül – a születési dátumunk, a lakóhelyünk, és az aktuális tartózkodási helyünk. Sajnos sok szolgáltatás kéri még az ismerőseink nevét, és születési dátumát. Bele sem gondolunk és nem csak rólunk, hanem az ismerőseink adatait is átadjuk. Ezeket később marketing céllal használhatják fel. Ne feledjük, ilyenkor jelszót nem kérhet egyetlen alkalmazás sem! Amennyiben megteszi, úgy nagyon nagy valószínűséggel adathalászok csapdájával állhatunk szemben!

log-in-with-facebook-google-plus-twitter

Mit érdemes ez ellen tenni?

Ha valahová így regisztrálunk, szánjuk pár percet, hogy megnézzük pontosan, hogy milyen információkat adunk át, vannak olyan alkalmazások, amelyek csak a nevünket, az email címünket és a profilképünket kérik el. Ezekre igent szoktam mondani, ha viszont már többet szeretnének rólunk, esetleg ismerőseinkről tudni, akkor visszalépek. Erre meg van a lehetőségünk, ilyenkor még választhatunk más módot is a regisztráció lebonyolítására.

Az általam kedveltebb és egyszerűbb megoldás, hogy a meglévő Twitter csatornámmal regisztrálok, ezt viszont nem használom és tudatosan kevés személyes adatot adtam is meg, így ha van rá mód, akkor ezzel jelentkezek be.

Elő szokott fordulni még egy harmadik, kecsegtető opció is, ez pedig a Google+.
Nem ismerek olyan embert, aki használná ezt a szolgáltatást. Viszont, ha ezzel jelenkezünk be, akkor minden információt átadunk, amit a Google tud rólunk, ez pedig rengeteg dolgot jelent. Ilyenkor megosztjuk az ismerőseink listáján kívül azt, hogy milyen alkalmazásokat használunk, mit néztünk meg a Youtube-on, sőt még az érdeklődési körünket is vagy akár tartózkodási helyünket visszamenőleg is.

Összességében ez a bejelentkezési mód rendkívül kényelmes és nagyon gyors is, valamint ha még van is egy ritkán használt szolgáltatásunk – mint nekem a Twitter -, akkor még biztonságosnak is mondható.
Jelszavunk nem kerül ki ilyen módon, ellenben fontos és érdemes átfutni az alkalmazás kérelmeit, amennyiben túl sok információt szeretne kideríteni közösségi oldalakon keresztül rólunk, úgy érdemes másik regisztrációs módot választanunk

2015-08-03 19.24.07

Okosdigitális
Okosdigitális
Az Okosdigitális Program a Telekom kezdeményezése, partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával. A program célja, hogy segítsen a diákoknak, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak magabiztosan tájékozódni a digitális világban.