Facebook bejelentkezés – biztonsági beállítások

Facebook bejelentkezés – biztonsági beállítások

hackerek_tamadtak_hackerekre_itt_az_apt_haboru_552f922eb3815

Nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint minden harmadik internetező találkozott már hamis profillal, az áldozatok száma pedig rohamosan növekszik.

 

De mit tehetünk ez ellen?

A helyzet az, hogy komoly kihívás ez ellen átlagos felhasználóként védekezni. Célszerű, néha rákeresni saját nevünkre, vagy bedobni a profilképünket a képkeresőre.

A Google, ha szeretnénk, havonta elküldi nekünk a rólunk szóló bejegyzéseket. Ennek az a hátránya, hogy a Facebook bejegyzéseket nem tartalmazza.
Így, ezekre külön kell rákeresnünk. Szerencsére, erre már egy jó ideje lehetőségünk van. Emellett fontos, hogy ismeretleneket ne jelöljünk vissza a közösségi oldalakon.
Fontos, hogy lehetőleg kevés információt osszunk meg magunkról, amennyiben valaki (akár ismerősünk!) valamilyen bizalmas dolgot kérdez, akkor gondoljuk meg kétszer is, hogy mit mondunk, ilyenkor nagy annak a valószínűsége, hogy nem attól kaptuk az üzenetet, akitől mi gondoljuk.
Kettős azonosítás

Ha szeretnénk, bekapcsolhatunk, úgynevezett kettős azonosítást, vagy figyelmeztetést arra az esetre, ha furcsa helyről történik bejelentkezés. Ezt mindenkinek javaslom. Ilyenkor kapunk egy e-mailt, amelyben leírják, hogy honnan és mikor jelentkeztek be.

1

Ezek bekapcsolása a következőképpen történik:

Első lépésként keressük meg a biztonsági beállításokat (a kis lakat a jobb felső sarokban), itt válasszuk a további beállításokat.

2

Második lépésként, a biztonság fülön válasszuk a Belépési figyelmeztetéseket, itt megadhatjuk, hogy milyen módon kérünk értesítéseket.

3

Ha már itt vagyunk akkor érdemes megnézni a Bejelentkezési-jóváhagyásokat, itt van arra lehetőségünk, hogy ha valaki bejelentkezik, akkor kapni fogunk egy SMS-t, amelyben található számsort kell megadnunk a bejelentkezéshez. Hátránya, hogy kicsit lassú, viszont ezzel biztosíthatjuk, hogy csak mi tudjunk hozzáférni fiókunkhoz. Ezt nevezik kettős azonosításnak.

 

Honnan ismerhető fel egy kamu profil?

Itt nem lehet 100%-rá menni. Ha azt látjuk, hogy egy ismerősünknek több profilja van, ahol több olyan kép van, amire az illető nem lenne büszke, akkor ezt jelezzük felé. Ha bejelöl minket valaki, akkor ne szégyelljük, (még mielőtt visszaigazoljuk) nyugodtan kérdezzük meg tőle, hogy honnan ismerjük egymást.

 

Bejelentési lehetőségek

A legfontosabb megállapítás a témakörben, hogy a személyiségi adatokkal való visszaélés bűncselekmény. Ha valaki ezt velünk megteszi, akkor nyugodtan tehetünk feljelentést. Lássunk egy példát, találok egy olyan profilt, ahol az én képem van beállítva profilképként. Mi ilyenkor a teendő?

  1. Tudassuk a környezetünkkel, hogy személyazonosságunkat valaki megpróbálja lemásolni, jelezzük ismerőseinknek!
  2. Jelentjük közösen a profilt! Ezt megtehetjük az adott közösségi oldalon például, de a http://www.biztonsagosinternet.hu/bejelentes linken is.
  3. Felvehetjük a kapcsolatot az illetővel, viszont ilyenkor az a jellemző, hogy leszedi rólunk a képeket és néhány héttel később felteszi valaki másét. Inkább azt javaslom mindenkinek, hogy tegyen bejelentést a helyi rendőrkapitányságon.
Okosdigitális
Okosdigitális
Az Okosdigitális Program a Telekom kezdeményezése, partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával. A program célja, hogy segítsen a diákoknak, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak magabiztosan tájékozódni a digitális világban.