Melyik a legjobb zenehallgató szolgáltatás?

Melyik a legjobb zenehallgató szolgáltatás?

fejléc

Melyik a legjobb steaming szolgáltatás mostanság?

Az utóbbi időben igencsak felgyorsultak az események ebben a témában. Nem is csoda, hiszen sokak szerint ez a jövő zenehallgatási formája. Fontos, hogy a streaming szolgáltatások mindegyike havidíjas alapból, viszont némelyiknek van ingyenes próbaidőszaka, vagy olyan változata, ahol nem kell fizetnünk, viszont cserébe korlátozott szolgáltatást kapunk, reklámokkal.

Már itt a cikk elején szeretném leszögezni, hogy kevés hátrányt tudunk bármelyik esetében felsorolni. Ezek a szolgáltatások jók, aránylag olcsók, és ami a legfontosabb; teljesen legálisak. Az illegális letöltésekkel szemben itt a művészek pénzt kapnak dalaik meghallgatása után. Tegyük a szívünkre a kezünket:! Nem ér meg ez nekünk havonta 1500 Ft-ot? Főleg úgy, hogy amint eszünkbe jut egy dal itt tényleg rögtön meghallgathatjuk.

Ezek a szolgáltatások különböző algoritmusok alapján dolgoznak. Lényegében figyelik azt, hogy mikor milyen zenéket hallgatunk, melyeket teszünk be kedvencekbe és ezek alapján próbál nekünk ajánlani új dalokat, több-kevesebb sikerrel. Fontos, hogy minél többet használjuk őket annál okosabbak, jobban kitapasztalják az ízlésünket. Jelenleg a piacon több szolgáltató is van, viszont a következő öt az, amivel a leggyakrabban találkozhatunk. Kiválasztásuknál arra is figyeltem, hogy legyen offline mód is, így lementhetjük a zenéket akkor, ha utazunk, vagy csak spórolni szeretnénk az adatforgalommal.

Viszont sokan gondban lehetünk (többek között én is), a sok szolgáltató közül mégis melyiket válasszuk? Íme, egy rövid összefoglaló, ami segíthet meghozni a döntést:

  1. Deezer

Itthon ez jelent meg elsőként, viszont valamiért mégsem terjedt el igazán a felhasználók körében. Nekik van a legnagyobb adatbázisuk, 35 millió dalból tudunk válogatni. Tesztem alatt teljesen korrektül működött.

Ami tetszett: Hatalmas gyűjtemény 35 millió dallal

Ami nem: Csak Windows 8-on elérhető hozzá való alkalmazás.

 

  1. Spotify

Régóta felhasználójuk vagyok, így kicsit elfogultan tudok róla írni. Észrevettem, hogy valamiért ez tudja a legügyesebben válogatni a dalokat. Persze hibázik, viszont ha megkérem, hogy egy zenéhez hasonlókat játsszon, akkor ő a legpontosabb. És a végére a lényeg, rengeteg listából válogathatunk. Ágyban reggelizős zenét szeretnénk? Van. Szeretnénk énekelni a fürdőkádban? Ahhoz is van. Az összes szolgáltatás közül nekem ez tűnt a legkiforrottabbnak.

Zene minősége: Változó, 96-320 kbps, ezt mi állíthatjuk be.

Amit szerettem: Rengeteg lejátszási lista, kiváló inspirációforrás, képes arra, hogy kiírja a dalszöveget.

Amit nem: 30 millió dalból hiányzik néhány kedvencem: pl.: a Radiohead, és az XX (van, csak nem elég). Egyesek azt mondják, hogy Taylor Swift ügyileg sem állnak a csúcson, de erről nem tudok nyilatkozni :)

 

3. Google Play Music

A Google már 2011-ben a piacon van ezzel, viszont az utóbbi időben nagyon rákapcsoltak, egyre több funkciót adtak hozzá, ezzel téve egyre finomabbá. Fontos kiegészítője, hogy tud a YouTube használatunk alapján zenei listákat készíteni. Emellett feltölthetjük saját zenéinket a felhőbe, így bárhonnan elérhetjük azt. Androidosoknak célszerű kipróbálni, 30 nap ingyenes, és szinte mindenkinek ott figyel a telefonján.

Amit szerettem: Egyszerű használni, androidos telefonomon pillanatok alatt hozzászoktam.

Amit nem: Nincsenek szociális funkciók, és nincs PC-s változat

 

  1. Tidal

Igen, ez az a startup, amelyikbe nemrég beszállt Jay-Z. Az a különlegessége, hogy kiváló minőségben hallgathatunk zenét, viszont ennek elég borsos ára van, havonta 20$.

Amit szerettem: a zene minősége. Egy jobb fejhallgatóval, egészen elképesztő. Egy közepessel is. Ezután biztos, ami biztos alapon kipróbáltam azzal, amit a telefonomhoz adtak, ott is lényeges volt a különbség

Amit nem: A minőségnek ára van, rengeteg adatot generál, mobilhálózaton nem is használtam pont emiatt. Emellett ezek a fájlok nagyok, kicsit lassan tölti be a dalokat, ha gyorsan szeretnénk tovább léptetni.

 

  1. Apple Music

És a végére hagytam a legújabbat, az Apple Musicot. Fontos leszögezni, hogy ez még elég friss, én is csak pár napja használom. Szóval itt-ott belefuthatunk hibákba. Ami nagy előnye, hogy ha az ember bármilyen Apple-eszközt használ, akkor nagyon könnyen hozzászokik. Gyorsan szinkronizál, egyszerű használni, és kevesebb lista van rajta, mint a Spotifyon, viszont azok vagy nagyon jók, vagy nagyon rosszak. Ez a része kicsit szélsőségesre sikerült.  Mobilos kliense nem a legjobb, de remélem, ezen még csiszolnak egy kicsit. Az androidos változattal együtt, ugyanis a pletykák szerint szeptemberben megérkezik.

Ami tetszett: Pillanatok alatt összekötötte az iPodmat, az iTunes-sal, még úgy is, hogy Windowst használok. Tetszik, hogy könnyen átláthatom a zenéimet, ha megtetszik egy dal, egy gombnyomással hozzáadhatom a könyvtáramhoz, és hallgathatom is tovább a táblagépen. Családi csomagban pedig ezzel jövünk ki a legjobban ugyanis ez csak 7 euró. Ezért pedig mindenki azt hallgat, amit szeretne, nem kell fejenként kifizetni az 5 eurót.

Ami nem: Lassú, és az algoritmusa sem valami meggyőző (még). Nincs Beatles.

Deezer Spotify  Google Play Music Tidal Apple Music
Van ingyenes próba? 30 nap 30 nap 30 nap 30 nap 3 hónap!
Van ingyenes változat? Van Van Van Nincs Elvileg lesz
Különleges előny? - Telekom előfizetőként, kapunk extra adatmennyiséget.Running funkciója pedig a futásunkhoz igazítja a zene tempóját Alapból rajta van az androidos telefonokon Hihetetlen hangminőség Tökéletesen működik Apple eszközeinkkel
Exklúzív tartalom? - Van, de én nem találkoztam vele - Van, de én nem találkoztam vele Lehet nézni videoklippeketKönnyebb elérni az előadókat

Vannak zenék, amik itt jelennek meg elsőnek (pl.: Taylor Swift új lemeze)

Okosdigitális
Okosdigitális
Az Okosdigitális Program a Telekom kezdeményezése, partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával. A program célja, hogy segítsen a diákoknak, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak magabiztosan tájékozódni a digitális világban.