Merre járhatnak éppen gyermekeink?!

Merre járhatnak éppen gyermekeink?!

613-9967-02

Egy régebbi cikkben említettem, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyek segítségével könnyen bemérhetjük telefonunkat. Innen már csak egy ugrás, hogy ezt kihasználva időnként gyermekünk tartózkodási helyéről is értesüljünk.

Miért is jó ez?

A családtagok – főleg olyan gyermekekkel, akik még iskolások – nem árt, ha megosztják egymás között az aktuális helyzetüket. Célszerű, előtte ezt megbeszélni, így megelőzhetünk egy felettébb kínos „miért kémkedtél utánam!?” beszélgetést. Tapasztalataim szerint, ezek az alkalmazások a mobilinternettel igencsak takarékosak (havonta pár száz kilobájt), viszont sajnos az akkut egy kicsit merítik.

Az adatvédelem fontossága gyakori téma, használjunk biztonságos forrásból ilyen alkalmazásokat, az aktuális helyzetünk igencsak kényes információ. Vigyázzunk rá!

iOS

Ha, Apple termékkel rendelkezünk, akkor egyszerű dolgunk van. Első lépésként keressük meg a Find My Friends-t, – vagy, ha családi fiókunk van -, akkor a Keresést és töltsük le az összes eszközünkre.

A Keresés hasznosabb abban az esetben, ha csak a családon belül használnánk. Itt ugyanis a szülőknek lehetőségük van távolról letiltani, vagy törölni az elveszett készülékeket.

A Find My Friends már inkább arra készült, hogy ismerőseinkkel osszuk meg helyzetünket. Így láthatjuk, ha egy barátunk a környéken van, és könnyebben felvehetjük vele a kapcsolatot.

Emellett lehetőségünk van arra, hogy csak egy kontaktunkkal egy bizonyos időre osszuk meg helyzetünket. Ezzel rengeteg időt megspórolva egymás keresgélésével egy találkozó előtt. Ennek beállítása egyáltalán nem nehéz, csak egy csavar van benne. Az illetőt az üzenetek alkalmazásban keressük meg, ha beszélgettünk már vele, akkor az üzenetnél a jobb felső sarokban lévő részletek menüben állíthatjuk be helyzetünk megosztását.

Fontos, hogy ezek a funkciók csak iOS eszközök között működnek. Családi megosztás elérhető még az icloud.com oldalon.

findmyfriends_hero

Andorid- iOS

Ritka az olyan család, ahol mindenkinek azonos rendszert használ a készüléke, szerencsére vannak univerzális megoldások. Az első a Life360, ez minden platformon elérhető. Az alap funkciókat ingyenesen megkapjuk. Jelenleg ez a legelterjedtebb ilyen alkalmazás.

A legkiterjedtebb védelmet jellemzően a különböző vírusirtók biztosítják. A Norton vagy a Panda megoldásával, a vírusvédelem mellett, még akár fényképet is készíthetünk a tolvajról. Ezek a programok fizetősek, viszont kínálnak ingyenes próbalehetőséget. Vásárlás előtt érdemes ezzel élni.

Ezek az alkalmazások kevésbé elterjedtek szemben az iOS Keresés alkalmazásával, így meg van az az előnye, hogy a tolvaj nem tudja kikapcsolni a keresést.

phone-showcase-new

Okosdigitális
Okosdigitális
Az Okosdigitális Program a Telekom kezdeményezése, partnerségben a Digitális Tudás Akadémiával. A program célja, hogy segítsen a diákoknak, szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak magabiztosan tájékozódni a digitális világban.