Az Okosdigitális Program segít a szülőknek, hogy gyermekeiknek megtanítsák az internet biztonságos használatát.

Egy iskolai órányi előadás során elmondjuk az általános iskolás gyerekeknek, hogy mire kell odafigyelniük mobilozáskor, és hogyan használják biztonságosan az internetet.

Évek óta sikerrel zajló oktatásaink során szó esik jelszavakról, némításról, Facebook-adatvédelemről, biztonságos chatelésről. Az előadásokat – melyeket vetített prezentáció tesz még érthetőbbé – beszélgetés zárja. A visszajelzések azt mutatják, hogy a gyerekek és tanáraik egyaránt hasznosnak találják oktatásainkat, az előadásokat követő beszélgetések során rengeteg kérdésre kell válaszolnunk.

Témakörök: mobil- és internettörténet, technikai háttér, kommunikáció és etikus, biztonságos használat (adatok védelme, a készülék védelme, közösségi portálok, e-mail, chat, webkamera).

Középiskolai osztályok számára készített tananyagunk a biztonságos internethasználat mellett a diákok számára egyre fontosabbá váló személyes márka online formálásáról szól.

Míg általános iskolában a biztonságos internethasználatot és a digitális tér nyújtotta lehetőségeket mutatjuk be inkább, addig a középiskolában az internet, mint a személyes márka formálásának alapvető színtere a téma. Célunk, hogy a fiatalok felismerjék: online is fontos a felelősségvállalás, hiszen bármi, amit az interneten megosztanak, elkerülhetetlenül hatással van a kapcsolataikra és az életükre.
Témakörök: információhitelesség, digitális ismeretségek (kapcsolati tőke, az ismerkedés veszélyei a neten), internetes zaklatás (cyberbullying), tartalomfogyasztás a weben, közösségi megosztáson alapuló gazdaság, etika.

/OMG! LOL! Hát ez mega lájk!/ Ilyen és ehhez hasonló kifejezések nem ritkák és ez még csak a kezdet. Ugye, hogy hallott már ennél cifrábbakat is? Készítettünk egy szótárt, mely segít megérteni a fiatalok által használt kifejezéseket. Olvasmányosan és közérthetően megfogalmazva.

OMG, LOL, BRB, PLS, THX, BTW, BFF, WTF…

Alapvető chat szókészlet…

Töltse le digitális szótárunkat a gombra kattintva.

Miért hasznos?

A digitális kihívásokról

Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt 10 év ugrásszerű technikai fejlődése olyan helyzetet teremtett, ahol az ölünkbe hullott lehetőségek megfelelő felhasználása jelentős előnyökhöz juttathat minket, ugyanakkor veszélyeket is rejthet magában. A mindennapi élet és a digitális világ szimbiózisban élnek egymással, ezért is figyelnünk kell, hogy hogyan viselkedünk, milyen képet közvetítünk magunkról, mit osztunk meg másokkal.

Pedagógusként nem egyszerű dolog megérteni, hogy mi is történik éppen az osztályban, mert sokszor a virtuális világban, vagy a közösségi oldalakon zajlanak azok a párbeszédek, amelyek a diákok hétköznapjait formálják. Pedig felismerni és megérteni problémáikat és segíteni azok megoldásában éppen olyan fontos - ha nem fontosabb - mint bármikor a történelemben. Egy pedagógus az élettapasztalatával és tudásával mindig képes tanácsot adni, de néha kirekesztve, vagy tehetetlennek érezheti magát.

Éppen ezért hívtuk életre az Okosdigitális Programot. Szeretnénk megmutatni, hogy a csomagolás és a színtér változott csupán, a kihívás szinte minden esetben ugyanaz. Szeretnénk egy alap tudást és szótárt biztosítani a digitális világhoz, hogy magabiztosságot adjunk. Illetve szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy a pedagógusok is bekapcsolódhassanak és részei legyenek a diákok digitális világának is.

2015-08-18
613-9967-02

Merre járhatnak éppen gyermekeink?!

Egy régebbi cikkben említettem, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyek segítségével könnyen bemérhetjük telefonunkat. Innen már csak egy ugrás, hogy ezt kihasználva időnként gyermekünk tartózkodási helyéről is […]
2015-07-28
hackerek_tamadtak_hackerekre_itt_az_apt_haboru_552f922eb3815

Facebook bejelentkezés – biztonsági beállítások

Nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint minden harmadik internetező találkozott már hamis profillal, az áldozatok száma pedig rohamosan növekszik.   De mit tehetünk ez ellen? A […]
2015-06-16
what-is-phishing

Adathalászat

Ezt a fogalmat nap mint nap halljuk, viszont sokunk a jelentését sajnos nem tudja. Többek szerint a felhasználókról gyűjtött adatok a cégek számára a legértékesebb kincsek. De […]